Wie is Natasia Agard?
Natasia Agard: “Gezamenlijk moeten we de illegale goudwinning en het gebruik van kwik stopzetten en de natuur beschermen ten voordele van iedere Surinaamse burger.”
Natasia Agard, geboren op 27 maart 1968, debuteerde in 2008 met het kinderboek Avontuur bij de grote rivier. Haar interesse voor schrijven werd gewekt door de activiteiten van de Stichting Projekten Protestants Christelijk Onderwijs. Deze stichting organiseerde onder meer schrijfwedstrijden. In 2000 nam Natasia deel aan zo’n schrijfwedstrijd.
Ze kwam veel in het binnenland en de akelige gevolgen van het gebruik van kwik in de kleinschalige goudwinning waren haar niet ontgaan. Op haar manier probeerde de creatieve Agard daar verandering in te brengen. Ze wist, zoals veel andere schrijvers, dat je met dieren als karakters pakkende verhalen kan schrijven. In haar verhaal wordt de kwikproblematiek bekeken door de ogen van dieren, die er ongetwijfeld ook de dupe van zijn.
Het verhaal dat ze inzond voor de schrijfwedstrijd gaat over de verzieking van het bos en de dieren doordat goudzoekers er met kwik werken. De dieren houden een krutu (vergadering) en eensgezind besluiten zij de goudzoekers weg te jagen. Inderdaad… met in achtneming van elementen die voor die gebieden belangrijk zijn (krutu, eensgezindheid onder de in stamverband levende bewoners, het alom bekende probleem van illegale goudwinning met gebruikmaking van kwik en de strijd daartegen) stak dit verhaal met kop en staart uit boven de andere inzendingen. Het werd verkozen tot het winnend stuk.
In 2007 werd het verhaal als musical op de planken gebracht door Stichting in de Vakantie onder leiding van Sandra Purperhart. Een jaar later gaf de schrijfster het boek in eigen beheer uit. De kosten betaalde ze uit eigen zak. Ze wil het boek, - de tekst is reeds vertaald -, graag nog in het Papiaments uitgeven. Anno 2022 is de milieuvervuiling in het binnenland alleen maar verergerd. In de afgelopen twintig jaar is er weinig veranderd en de mogelijke gevolgen (denk aan de overstromingen in het binnenland) worden steeds duidelijker merkbaar. Het boek blijft dus een aanrader voor jong en oud. De boodschap blijft belangrijk. Gezamenlijk moeten we de illegale goudwinning en het gebruik van kwik stopzetten en de natuur beschermen ten voordele van iedere Surinaamse burger.
De auteur schrijft nog steeds. Echter, de focus is momenteel gelegd op volwassenen. Door gebruikmaking van twee belangrijke tools, nieuwsgierigheid en aandacht voor wat er om ons heen gebeurt, lukt het Agard om op een ander vlak hulp te bieden. Zij adviseert over goede communicatie en oplossingsmogelijkheden in situaties waar het niet goed gaat hiermee. Dan heeft ze het over een handboek voor gezinnen. Het handboek, pennenvrucht van Agard en een groep christelijke professionals, wordt dit jaar uitgegeven. Eerder heeft Natasia, toen ze werkzaam was bij Stichting Mamio Namen Project, haar medewerking verleend aan de totstandkoming van de zorgmap Hori yu Srefi voor personen die leven met hiv/aids. Ze schrijft verder ook content voor Facebookpagina’s en websites. De hoop is: nog een boek uitgeven… de verschillende stukjes zijn reeds geschreven en het schrijven moet worden gecontinueerd.
Artikel geschreven door:
Nicole Berghout