Wie is Tessa Leuwsha?
Tessa Leuwsha is geboren in Amsterdam, op 1 november 1967. Ze heeft een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Ze volgde een opleiding Toeristisch Management en studeerde Engelse Taal en Letterkunde. Sinds 1996 woont ze in Suriname, waar ze een tijdlang werkte als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Momenteel (2024) is zij liaison officer voor Het Cultuurfonds.
Haar eerste publicatie was een reisgids, Reishandboek Suriname (2001). Met Voor William, een verhaal dat ze in 2002 inzond voor de Kwakoe Literatuurwedstrijd begon haar fictieve oeuvre. Haar romandebuut, de Parbo-blues (2005) was een biografie van haar vaders jeugd in Suriname en zijn leven als immigrant in Nederland. Het boek werd genomineerd voor de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006 en de Debutanten Prijs 2006.
In april 2009 verscheen haar tweede roman Solo, een liefde. Het boek ontving goede recensies in onder meer NRC Handelsblad, de VPRO gids en HP/de Tijd en werd genomineerd voor de Black Magic Woman Literatuurprijs 2009. Haar non-fictie werk Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (2015) werd genomineerd voor de Inktaap Literatuurprijs 2017. In 2020 verscheen de roman Plantage Wildlust en in april 2022 volgde De wilde vaart, op zoek naar de veerkracht van Suriname. De schitterende natuur van Suriname speelt in dit verhaal een grote rol. Niet verwonderlijk, want de auteur woont met haar man, eigenaar van een toeristisch bedrijf, in Paramaribo. Ze hebben twee kinderen en brengen veel tijd door in de natuur, op de rivieren en in het uitgestrekte binnenland.
Van Plantage Wildlust zijn de filmrechten verkocht. Op basis van Fansi’s stilte is de documentaire Moeder Suriname/Mama Sranan gemaakt. De documentaire kreeg op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) een speciale vermelding als beste Nederlandse documentaire van 2023. Overigens was dit niet Leuwsha’s eerste documentaire. Eerder schreef ze het script en had ze de regie van Frits de Gids (2018), waarin veranderende man-vrouwverhoudingen in een traditioneel Marrondorp in het binnenland van Suriname centraal staan.
Leuwsha verzorgt ook lezingen. Zij verzorgde onder andere de Cola Debrotlezing 2020 die onder de titel Wij hebben helden, wij bestaan! De lezing, waarin Leuwsha de betekenis van voorbeeldfiguren voor land en volk besprak, werd gepubliceerd in de Groene Amsterdammer.
Leuwsha schreef een voorwoord bij een herdruk van Wij slaven van Suriname van Anton de Kom die in het Engels en Duits is vertaald.
Tessa Leuwsha is voorzitter van de stichting High Dive. Samen met Danpaati River Lodge heeft de stichting een mediatheek voor jongeren opgezet in het dorp Dan aan de Boven-Surinamerivier.
Lees verder over Tessa Leuwsha op haar website www.tessaleuwsha.com.
Artikel geschreven door:
Nicole Jonathas