• Gedigitaliseerde boeken

Gedigitaliseerde boeken

Velen vinden dat niets beter leest dan een gewoon gedrukt boek. Dat kun je overal lezen en je hebt nooit last van een lege batterij.

Maar juist die gedrukte boeken zijn vaak moeilijk te pakken te krijgen, vooral in Suriname. En als je nou juist dat ene boek waarnaar je op zoek bent niet in gedrukte vorm kan vinden, dan kun je vaak toch geholpen zijn met een digitale versie op je computer of telefoon. Makkelijk te vinden via het internet en meestal minder duur dan een gedrukt boek, soms zijn ze zelfs gratis!

Digitalisering is een belangrijk uitgangspunt voor het Boekenportaal: het lezen digitaal mogelijk maken in situaties waarin het vaak moeilijk of soms onmogelijk is om op een andere manier aan leesmateriaal te komen.

Digitale boeken bestaan in verschillende vormen. 

 

Online te lezen

Zoals dit boek van Bea Vianen.

PDF-bestand

Zoals dit boekje van Ismene Krishnadath of dit boekje uit de reeks Suriname Informatie.

E-book (of epub-bestand)

E-books zijn er in de vorm van een zogenaamd E-pub bestand. Om die te kunnen lezen, heb je een apart stukje software, een app bijvoorbeeld, nodig op je computer, telefoon of tablet. Voor optimaal leesplezier zijn er ook aparte e-readers te koop.  

Het aanbod aan e-books dat via webwinkels (en binnenkort ook via het Boekenportaal Suriname) te koop is, is erg groot. We willen via het Boekenportaal vooral het aanbod zichtbaar maken dat voor de lezers in Suriname interessant zal zijn.

Soms zijn e-books ook vrij beschikbaar. Een internationaal aanbod met vooral oudere werken is te vinden via het project Gutenberg. Een groot Nederlandstalig aanbod is te vinden via de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL). Hier zijn ook veel Surinaamse boeken te vinden, zoals bijvoorbeeld het bekende boek van Anton de Kom, Wij slaven van Suriname.

 

 

pro-mbooks1 : surinameportaal