Activiteiten

De functies van het Boekenportaal Suriname

Het Boekenportaal Suriname wordt een website met meerdere functies:

  • De website zal verwijzen naar e-books die vrij te krijgen zijn via het Boekenportaal of op plekken elders in Suriname en vaak ook in Nederland.
  • Gebruikers kunnen zoeken naar boeken die in Suriname gepubliceerd en te koop zijn.
  • Gebruikers kunnen zoeken naar boeken, e-books en luisterboeken die te koop zijn in Nederland.
  • Gebruikers krijgen informatie aangeboden over Surinaamse auteurs en titels en over niet-Surinaamse auteurs die van belang worden geacht voor Surinaamse lezers.
  • Docenten vinden informatie die behulpzaam is bij het bevorderen van het lezen door hun leerlingen/studenten. Ook kunnen ze zelf informatie plaatsen om hier hun collega’s en de lezers mee van dienst zijn.

Bestelmogelijkheden

De stichting wil het mogelijk maken dat gebruikers die via het Boekenportaal een titel hebben gevonden dit boek (of het e-book of luisterboek) kunnen bestellen en ook binnen een redelijke termijn en tegen een reële prijs geleverd kunnen krijgen. De levering van e-books en luisterboeken zal hierbij via het internet plaatsvinden. Voor de levering van boeken (uit Suriname, Nederland of van elders in de wereld)  streeft de stichting naar het realiseren van meerdere afhaalpunten en bezorgmogelijkheden. Ook worden verschillende opties onderzocht om de lezers tweedehands boeken te kunnen laten vinden en kopen via het Boekenportaal.

Inventarisatie en digitalisering van de Surinaamse jeugdliteratuur

De stichting heeft al het nodige bibliografische  zoekwerk verricht  met het doel om een zo compleet mogelijk inventarisatie te maken van alle publicaties die vanaf het begin van de 19e eeuw tot en met heden geschreven en gepubliceerd zijn voor Surinaamse kinderen en jongeren. Een beknopte en nog voorlopige lijst met ca. 1.100  van deze publicaties  is hier te vinden <link>.

De stichting heeft zicht tot doel gesteld om op termijn van alle ooit verschenen Surinaamse kinderboeken een digitale versie beschikbaar te hebben en deze ook zo vrij mogelijk beschikbaar te kunnen stellen. In 2021 zal een begin worden gemaakt met het digitaliseren van de eerste 250 kinderboeken; die digitalisering wordt verzorgd door de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) in nauwe samenwerking met het Boekenportaal Suriname. Samen met de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag), de eigenaar van de DBNL, is de stichting op zoek naar mogelijkheden om de komende tijd nog meer kinderboeken digitaal beschikbaar te kunnen maken.  pro-mbooks1 : surinameportaal