Wie is Thelma Eiflaar?
Thelma Eiflaar: “Door te lezen en mee te doen aan leesactiviteiten worden kinderen steeds opener, doortastender en zelfverzekerder.”
Ik ben Thelma Eiflaar, 71 jaar en getrouwd met Rob Verweij. Ik heb drie kinderen, twee meisjes en een jongen, en een kleindochter. Mijn hobby’s zijn kleren maken, borduren, puzzelen en lezen. Ik heb een financiële achtergrond en heb in Nederland bijna 20 jaar gewerkt bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) als regio-administrateur van de regio’s Noord, Oud-West, Oost en Zuidoost. Daarvoor heb ik op diverse plekken gewerkt, ook in het bankwezen, maar dat viel uiteindelijk niet te combineren met mijn persoonlijk leven. Ik ben daarom overgestapt naar de OBA, waar ik in 2019 met pensioen ben gegaan.
Ik ben opgegroeid in het binnenland van Suriname, in Klaaskreek, en heb daar een bibliotheek opgezet. De officiële opening was op 22 oktober 2022. Het idee had ik al sinds 1980, toen ik moest omscholen en kennis maakte met de Nederlandse bibliotheek. Ik vond het zoiets leuks, dat aan mensen boeken werden aangeboden en dat ze door middel van lezen zich konden ontwikkelen.
In 2013 begonnen de eerste activiteiten: het verzamelen van boeken en materiaal, het op zoek gaan naar fondsen door crowdfunding en het aanvragen van subsidie. De eerste inleg van Euro 500,- heb ik gewonnen door mee te doen aan een innovatiewedstrijd die in de OBA was georganiseerd. De directeur was op zoek naar nieuwe, frisse ideeën voor de vernieuwing van de bibliotheek. Ik heb toen de derde prijs gewonnen met het idee ‘OBA gaat overzee’. Mijn inspiratie om de bibliotheek juist in Klaaskreek op te zetten komt niet alleen door het feit dat ik hier vandaan kom. Ik constateerde dat het lezen hier zo achteruit is gegaan in vergelijking met toen ik er opgroeide. En dit ondanks de vele mogelijkheden die er nu zijn. Ik wil de jeugd hier een handreiking geven en naar een hoger niveau tillen. Ik wil ze de kans geven in aanraking te komen met boeken, zodat ze zich gemakkelijker verder kunnen ontwikkelen.
De doelgroep waar ik me op richt is de jeugd van 0-18 jaar. De boeken zijn gecategoriseerd naar leeftijd. Ik bereik de kinderen door een oproep die ik elke zondag in de kerk doe. Ze komen dan hier binnenlopen. Inmiddels hebben we 80 leden die een kleine bijdrage betalen. Ze mogen hun broertjes en zusjes meenemen. Die zijn nog geen lid, maar willen er wel graag bij zijn en dat stimuleren we. De ruimte begint zelfs te klein te worden. Opvallend is wel dat er bijna alleen meisjes lid zijn. Er moeten dus wat activiteiten worden bedacht om de jongens te inspireren ook naar de bibliotheek te komen.
Naast het uitlenen van boeken worden er ook activiteiten in de bibliotheek gedaan zoals kleuren en tekenen voor de kleintjes, woordpuzzels, woordjes vormen, luisteren naar muziek en meezingen. Er wordt daarnaast ook geoefend met rekenen, de tafels bijvoorbeeld. Verder maken de schoolgaande jongeren in het dorp ook gebruik van de printmogelijkheden in de bibliotheek.
Toen de bibliotheek een jaar oud was, hebben we met behulp van Ton Meijer, een Nederlandse toneelacteur, samen met de kinderen een jeugdtheatervoorstelling georganiseerd. Het thema was ‘Een vos en een muis in de Piepelotheek’, gespeeld aan de hand van een boek daarover. We hebben drie voorstellingen op school gedaan en de slotvoorstelling in de bibliotheek. Het is heel goed gegaan. Ik was alleen wat teleurgesteld dat de ouders er niet bij waren.
Naargelang de kinderen vaker in de bibliotheek komen, merk ik dat ze door te lezen, door mee te doen aan de activiteiten, maar ook door de manier waarop ik ze benader, steeds opener en zelfverzekerder worden. Ze zijn blij dat ze kunnen lezen, dat ze daar de kans toe krijgen. Ze weten hun weg te vinden in de bibliotheek, welke boeken in hun leeftijdscategorie horen, maar ze zijn ook nieuwsgierig naar andere leeftijdscategorieën, bijvoorbeeld de informatieve, praktische boeken. Ze zijn ook doortastender geworden. Ik heb de resultaten nog niet echt kunnen meten, maar ik heb wel gemerkt dat er groei in zit.
Wat de bibliotheek voor mijzelf betekent? Dat is een grote voldoening. Dit is wat ik zo lang en zo graag heb gewild en ik zie nu dat het steeds meer vorm begint te krijgen. Ik ga hiermee door zolang mijn gezondheid dat toelaat, maar ben intussen wel aan het nadenken over opvolging in de toekomst en vervanging als ik er een tijdje niet ben. Vooralsnog ben ik in onderhandeling met een organisatie om stagiaires vanuit Nederland hier te krijgen, in een roulatiesysteem van zes maanden. Ik heb ook iemand in het dorp voor de opvolging in gedachten. We zijn met elkaar in gesprek daarover.
Als toekomstplan hebben we verder het koppelen van een busje aan de bibliotheek. Daarmee willen we aan de scholen in de omliggende dorpen maandelijks boekpakketten leveren, zodat zij op die manier ook gebruik kunnen maken van de bibliotheek. We hebben al een pilot gedraaid en zijn druk bezig met de verdere organisatie hiervan. Niet zo lang geleden zijn we gestart met huiswerkbegeleiding. Dat willen we in de toekomst ook verder uitbouwen.
Interview afgenomen door:
Letitia Tjen-a-tak en Donovan Menig