Wie is Cynthia McLeod?
Een erg bekende schrijfster is Cynthia McLeod, geboren in Suriname op 4 oktober 1936. McLeod is een dochter van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname. Na de middelbare school in Suriname succesvol afgerond te hebben, studeerde ze verder in Nederland voor lerares Kinderverzorging en -opvoeding. Haar opleiding MO-A en B Nederlands deed ze in Suriname. Van 1969 tot 1978 was zij lerares Nederlands bij het VWO (Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs) in Paramaribo. Na 1978 woonde ze vanwege het werkverband van haar echtgenoot, Donald McLeod, in verschillende landen als Venezuela, de Verenigde Staten en Belgie. In het buitenland begon zij te schrijven. Vooral tijdens haar verblijf in België was zij in de gelegenheid archiefonderzoek te doen in onder meer Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Emmerich en Keulen.
Bij haar terugkeer naar Suriname in 1987 debuteerde ze met Hoe duur was de suiker? Cynthia McLeod werd de bekendste schrijfster van Suriname door deze historische roman die zich afspeelt in de 18e eeuw. Hoofdpersonages zijn Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie. Na Hoe duur was de suiker? verschenen al gauw andere historische romans zoals Vaarwel Merodia (1993), Ma Rochelle Passée, Welkom El Dorado (1996), De vrije negerin Elisabeth: gevangene van kleur (2000). Over de recente geschiedenis schreef zij … die Revolutie niet begrepen!... (2005)
Enkele kinderboeken en kindermusicals van Cynthia McLeod:
- Lafu (1992)
- Toen het vakantie was (1999)
- De kinderen van de Burenstraat (1997)
- Het Grote Regenwoud (2003)
- No kwik in ons bos (2017)
Door haar gedegen studie van archieven heeft McLeod veel kennis van de Surinaamse geschiedenis opgedaan; kennis die ze graag met anderen deelt. Zo organiseerde ze een tijdlang gratis educatieve tochten voor de Surinaamse schooljeugd met haar boot Sweet Merodia. Tijdens deze tochten over Surinaamse rivieren, langs vroegere plantages, vertelde zij veel over het verleden. Ook leidde ze stadswandelingen door het historische centrum van Paramaribo, dat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
Een belangrijk project waar McLeod de laatste jaren aan werkt, is de restauratie van het Elisabeth Samsonhuis. In dit monumentale pand in Paramaribo, heeft de rijke, vrije negerin Elisabeth Samson in de 18e eeuw gewoond. McLeod heeft bijzondere herinneringen aan het huis. Niet alleen omdat het huis een rijke geschiedenis heeft en ze veel energie heeft gestoken in de studie van het leven van Elisabeth Samson, maar ook omdat het huis een tijdlang het kantoor is geweest van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Wijlen haar echtgenoot heeft er als minister nog kantoor gehouden. Het is de bedoeling dat het huis na de restauratie wordt opengesteld als cultureel centrum.
Artikel geschreven door:
Svastika Ramcharan