Wie is Karin Amatmoekrim?

Auteur Karin Amatmoekrim

"Jugend, Jugend. Nicht zu haben. Ik las dat in het Paradijs geen spiegels waren.”

Karin Amatmoekrim is geboren op 25 december 1976 in Paramaribo, Suriname. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Daar groeide ze op, terwijl haar vader in Suriname woonde. Als kind dacht ze zelfs dat haar Nederlandse stiefvader haar biologische vader was. De biologische vader van Karin Amatmoekrim was Eric Lie. Hij overleed in 2022. Over hem schreef ze het boek Tenzij de vader (2016), waar later de documentaire De jacht op mijn vader van is gemaakt. Amatmoekrims boeken behandelen thema's zoals identiteit, migratie en de Surinaamse samenleving. Haar achtergrond heeft haar schrijverschap gevormd, hoewel ze zich niet veel herinnert van haar eerste jaren in Suriname (“alleen de sfeer, de feesten en sommige smaken als die van bananenbladeren met rijst”), noch van haar aankomst in Nederland (“afgezien van de spreekwoordelijke kou en het andere licht”). Ze ging met haar moeder, zusje en broertje wonen in een niet erg welvarende wijk in IJmuiden. Na de basisschool bezocht ze het gymnasium. Vervolgens studeerde ze Moderne Letterkunde en Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Karin Amatmoekrim debuteerde met Het knipperleven (2004). In 2009 werd ze gewaardeerd met de Black Magic Woman Literatuurprijs voor haar psychologische roman Titus. De centrale vraag van het boek is: Hoe geeft een mens betekenis aan zijn leven? Nadat de vrouw van de 33-jarige Titus is omgekomen bij een verkeersongeluk, loopt hij een tijdje met zijn ziel onder de arm. Dan besluit hij te gaan reizen. En passant komt Suriname in de roman voor, als Titus zijn jeugd en zijn Surinaamse vader worden beschreven.

Het gym (2011) is haar vierde en bekendste roman. Haar schrijfstijl wordt gekenmerkt door een poëtische en doordachte benadering, waardoor ze in staat is om de emoties en ervaringen van haar personages op een krachtige manier over te brengen. Haar boeken verkennen de uitdagingen en de schoonheid van het leven tussen verschillende culturen.

In Het gym is Aisha de hoofdpersoon; een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden in de complexe wereld van de adolescentie en een veeleisende maatschappij. Het boek behandelt thema's van zelfontdekking, vriendschap en de druk om te voldoen aan verwachtingen. In hoofdstuk 5 verkeert Aisha in een innerlijke strijd. Ze wil zowel de wereld verkennen als erkend worden. Haar dromen en ambities worden verder uitgediept en ook wordt beschreven hoe ze omgaat met de uitdagingen die ze tegenkomt.

Uit Het gym, aan het begin van het boek, pagina 7, komt het volgende citaat:

“Jugend, Jugend. Nicht zu haben. Ik las dat in het Paradijs geen spiegels waren.”

Dit citaat verwijst naar de vergankelijkheid van de jeugd en hoe deze niet kan worden vastgehouden.

In 2013 verscheen De man van veel. Een roman over het leven van Anton de Kom, en wel de periode die hij doorbracht in een psychiatrische kliniek in Nederland van 1939 - 1940. 

Amatmoekrim is een belangrijke stem in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Haar verhalen inspireren veel lezers om na te denken over hun eigen identiteit en de wereld om hen heen. Zij heeft op 21 oktober 2024 de Nederlandse Biografieprijs gewonnen voor In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijke kosmopoliet. Het boek is de handelseditie van haar proefschrift over het leven van Anil Ramdas.

Met haar boeken draagt Amatmoekrim bij aan de culturele dialoog in en buiten Suriname.

Geschreven door:
Sunaina Mangroe

pro-mbooks1 : surinameportaal