Wie is Maria Landvoort?

Auteur Maria Landvoort (Sylvana Dankerlui)

Maria Landvoort, pseudoniem van Sylvana Dankerlui, is in 1962 geboren te Paramaribo.  Momenteel is ze loopbaancoach, executive coach en levenscoach. Eerder heeft ze ook gewerkt als leerkracht. Maria woonde in het begin van deze eeuw een paar jaren in India. Daar had ze een bibliotheek aan huis, waar kinderen kwamen om boeken te lezen. Ze vertelden ook welke avonturen zij beleefden.

Toen Maria Landvoort terug was in Suriname, heeft ze de verhalen opgeschreven en aan een uitgever aangeboden. In 2014 verschenen Yamini verliest een vriendje en Yamini en de wonderlijke steen bij Publishing Services Suriname. In 2018 verscheen er bij deze uitgeverij een tweede druk van Yamini verliest een vriendje. Met behulp van de Stichting Boekenportaal Suriname zijn beide boeken sinds 2023 ook als print-on-demand en als e-book in Nederland en België verkrijgbaar. De boeken zijn bestemd voor kinderen tussen 6 en 10 jaar.

In Yamini verliest een vriendje kaart Landvoort op kundige wijze een pijnpunt aan: de rattenplaag in Suriname. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Yamini, de hoofdpersoon uit het boek, en een rat. Herkenbaar? Ja, in bepaalde wijken op bijkans elke bakadyari (achtererf), op bepaalde plaatsen waar veel voedingswaar wordt aangeboden (bijvoorbeeld de markt) en waar veel etensresten slingeren (vuilnisbelt) zie je weleens een rat voorbijkomen. Verder zijn ook de andere loslopende dieren bekend. Yamini verliest een vriendje begint als volgt:

Yamini is dol op dieren. Waar Yamini woont zijn er een heleboel. Koeien die de hele dag loeien, zwarte buffels met glimmende vachten, grappige geitjes die over elkaar heen springen, sissende slangen en razendsnelle ratten.

Uit de boeken van Maria Landvoort leert de jonge lezer op speelse manier bepaalde feiten en levenslessen. Bijvoorbeeld dat er in Suriname een rattenplaag heerst die moet worden aangepakt. En dat de mens zo nu en dan een vriend verliest; door de dood of door ruzie.

De Indiase oorsprong van de verhalen is te herkennen aan de namen, zoals Yamini, Mata, Pita, Meena, Chuha (rat), Budiya, Anwar en Khushi (steen). Ook wordt er roti en laddu (een lekkernij) gegeten. Toch zijn de verhalen heel herkenbaar voor Surinaamse kinderen. In Yamini en de wonderlijke steen is spelen met stenen in het zand bij water een bekend beeld voor een kind dat vaker in de districten Para, Brokopondo of Sipaliwini komt. Hoe vaak heeft het Surinaams kind speels een mooi steentje uitgezocht tijdens het zwemmen of het pootjebaden? Hoeveel steentjes heeft het Surinaams kind niet opgeraapt en in de diepte, de donkere kreek of rivier gegooid? Ja, hoe mooi is het dan niet als dit bekend beeld een extra ‘magisch-realistisch’ tintje krijgt door een wondersteen. Het kind kan dat beleven, terwijl hij het boek leest of het verhaal beluistert. De illustraties van Jurmen Kadosoe zijn in beide boeken levensecht; een ware compositie van kleur en vorm die het lezen prettiger maakt.

De kinderen in India vertelden mooie verhalen en Maria Landvoort wist die op professionele wijze naar het Surinaamse kind te brengen.

Artikel geschreven door:
Nicole Berghout

 

pro-mbooks1 : surinameportaal