Wie is Marja Themen?

Auteru Marja Themen

Marja Themen: “Lezen is een verrijking. Hoe eerder kinderen het onder de knie hebben, hoe meer ze er later profijt van hebben.”

Marja Themen-Sliggers werd in Nederland geboren, maar verhuisde vlak na de onafhankelijkheid (1975) met haar Surinaamse echtgenoot naar Suriname. Ze woont er dus al meer dan veertig jaar. Van huis uit is Themen sociaal-agoog. Ze heeft twintig jaar bij het ministerie van Sociale Zaken gewerkt. Ze begon bij de Kinderbescherming en heeft daarna een hele tijd leiding gegeven aan de dienst Gehandicaptenzorg. 

Sinds 2010 houdt ze zich bezig met kinderliteratuur. Van haar hand verscheen in 2012 Draken en heksendrank. Het is uitgegeven door Vaco Publishers te Paramaribo. De hoofdfiguur is Jason, een tienjarige jongen die in het district Para in Suriname mag logeren bij zijn oma. Jason werd gezegd dat hij nooit de achterpoort mocht openen. Vanwege de geheimzinnige sfeer rond die achterpoort werd Jason steeds nieuwsgieriger. Uiteindelijk kon hij zichzelf niet meer bedwingen en opende de achterpoort. Jason kwam daardoor te weten wie achter die poort woonde en waarom die poort dus liever niet geopend mocht worden. Dat geheim kon hij niet voor zichzelf houden. Hij vertelde het aan zijn broertje en zus. Ben jij ook benieuwd naar dat geheim? Zou jij willen weten waarom er zo een geheimzinnige sfeer heerste rond de achterpoort bij Jason zijn oma op Para in Suriname? Lees dan Draken en heksendrank.

Marja Themen-Sliggers heeft een aantal artikelen staan op de blog Caraibisch Uitzicht van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Ze schrijft onder meer over het Kinderboekenfestival 2014, dat behalve in Paramaribo ook in het district Para werd gehouden. Ze recenseert verschillende Surinaamse jeugdboeken. De nieuwe boeken die tijdens het festival in 2014 verschijnen beveelt ze aan als spannend, avontuurlijk, leerrijk en must-read. Het gaat dan om drie boeken die geïllustreerd en geschreven zijn door Hetty Amat, - Het bloed van de jaguar, Nandeni en de reus, Bookomofo en de jager -, en twee boeken van Susan Leefmans, - Sasame en Anansi op het Stuwmeer -.  Themen moedigt op dezelfde blog in haar artikel Lezen en voorlezen het gebruik van een leeshoek in de klas aan. Kinderen zullen dan vertrouwd raken met taal en natuurlijk met de schooltaal. Dat kan het onderwijsproces ondersteunen, waardoor de schoolresultaten verbeteren en de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen. 

Marja Themen heeft zich ook verdiept in lepra. Misschien heb je eerder gehoord van deze ziekte tijdens de biologie- of geschiedenisles, maar weet je ook wat de maatschappelijke gevolgen waren als iemand lepra kreeg?  Themen schreef hierover in OSO, het tijdschrift voor Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis (2003, jaargang 22). In haar artikel De maatschappelijke aspecten van lepra vertelt ze dat leprapatiënten rond 1871 van hun familie werden gescheiden. De wet verbood leprapatiënten ten strengste om zich te mengen met de samenleving. Ze moesten naar een leprozerie; een gesticht voor melaatsen. Familierelaties en sociale structuren werden aangetast en kapotgeslagen ten gevolge van deze isolatie. De zieken hadden geen ontwikkelingsmogelijkheden, omdat zij geen beroep mochten en konden uitoefenen, met als gevolg dat zij geen middelen van bestaan hadden. Kort samengevat; de leprapatiënten verpauperden door de ‘leprawet’. Hoewel de staat verspreiding van de ziekte wilde voorkomen, was er dus duidelijk sprake van discriminatie van leprapatiënten.

Artikel geschreven door:
Gail Burleson

pro-mbooks1 : surinameportaal