Wie is Paul Middellijn?

Schrijver, musicus en storyteller Paul Middellijn (professor Anansi)

Paul Middellijn: “Wij zijn ons verhaal, zonder verhalen bestaan we niet.”

Paul August Middellijn, pseudoniem professor Anansi, is geboren te Paramaribo op 1 april 1949. Hij is schrijver, musicus en storyteller en geeft met regelmaat vertelworkshops. Hij richtte in Nederland in 1994 de Tori Academia en in 2003 in Suriname de Sranan Tori Academia op. 

Hij debuteerde in 1981 met de dichtbundel Sranan ju son/Suriname jouw zon. Andere dichtbundels van zijn hand zijn: Vieze versa (1989) en twee bundels met zowel proza als poëzie: Jazz-rapsodie (1990) en Metropolitan Blues (1993). Paul Middellijn schreef in het Sranan het jeugdboek Na libi fu Sopropo nanga Antroewa/Het leven van Sopropo en Antroewa (1982) met Nederlandse vertaling van Chitra Gajadin.

Verder verschenen Natty en Fleurtje (1994), Kikkervisje en Heer Snoek (1990), Anansi en Koning Leeuw (2004), De droom van Agama (2004), Krekel en Jaguar (2005), Agama de Kameleon (2006), Echte vrienden (2007), in opdracht van Foundation for Human Development, Suriname, Kinderen in Suriname (2010), in opdracht van UNICEF, Ons GELD (2012), in opdracht van de Centrale Bank van Suriname. Hij schreef in samenwerking met The University of the West Indies een Storytelling-manual (2007). Deze vertelhandleiding was speciaal bedoeld voor ouders en leerkrachten.

Met de introductie van storytelling als onderdeel van het Dunya Festival in Nederland heeft Middellijn de kunst van het verhalen vertellen in heel Nederland nieuw leven ingeblazen. Van 1990 tot 2000 was hij artistiek leider van de onderdelen Storytelling, Jazz & Poetry en het kinderterrein op het Dunya Festival

Middellijn maakte drie opnamen met op Surinaamse volksmuziek gebaseerde jazzfusion: Pikin Nengre Kondre (1982), Switi Smeri (1982), Paramaribo Express (1984).

Inmiddels heeft Middellijn ook een podcast: Oma Newsu Radio. Hij zegt zelf over deze podcast: “We zijn ons verhaal, zonder verhalen bestaan we niet. Dit is entertainment, een uitdaging van het leven want niets staat op zichzelf. Wat je mag verwachten is ruim: poetry, storytelling, satire, culture, news. Je zult merken dat het Engels en Nederlands door elkaar worden gebruikt. Dat is normaal tegenwoordig. Poetry wordt hier gebruikt als de kern van een verhaal en een vorm van storytelling. Storytelling is de beschrijving van een moment. Cultuur is alles. Alles is de onmetelijkheid van het universum. Het universum, dat is jij en ik, gelijk binnen en buiten onszelf. Wij vormen een geheel. Dit is een uitnodiging te luisteren naar wat we te zeggen hebben. Laten we verder gaan.”

Artikel geschreven door:
Svastika Ramcharan

 

pro-mbooks1 : surinameportaal