Wie is Anouska Blanca?

Anouska Blanca

Anouska Blanca: “Ik kan niet, ik wil niet, kan hier niet.”

Mijn naam is Anouska Blanca. Ik ben 39 jaar, moeder van 2 kids en werkzaam als marketing- en communicatiespecialist en freelancejournalist bij het tijdschrift Parbode. Op 10 december 2016 richtten Joshua Bendter en ik de stichting The Community Hub op. Mijn drive was de wil om terug te geven aan de gemeenschap in de wijk Flora, waar ik zelf ben opgegroeid.  

In onze missie geven we aan dat we een bibliotheek en een veilig buurtcentrum faciliteren om zo bij te dragen aan de ontwikkeling en de empowerment van onze jeugd. In onze visie komt naar voren dat we geloven dat de jeugd ons toekomstkapitaal is. Ons aanbod nodigt jongeren uit zich te ontwikkelen en te empoweren zodat ze een betere kwaliteit van leven kunnen leiden. We willen ook dat ze dit doorgeven aan de volgende generatie. Onze slogan is: Voor ons, Door ons, Van ons! 

Het doel van deze organisatie is jongeren te leren omgaan met de prikkels die ze elke dag ervaren, om weerbaar en zelfredzaam te zijn. We willen dat ze groeien, doorzettingsvermogen tonen en kunnen omgaan met verlies. Dat is van groot belang voor hun ontwikkeling. 

Om dit doel te bereiken worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals bookclubs, sportevenementen, leesprojecten, workshops, motivatiegesprekken en filmavonden. Op de locatie van The Community Hub is er ook een bibliotheek. Dit vanuit de gedachte dat er informatie beschikbaar moet zijn voor de jongeren en om het lezen te stimuleren. Het hebben van een leescultuur bevordert hun ontwikkeling.

The Community Hub heeft ook een creatief en leerzaam televisieprogramma dat op de maandag- en vrijdagmiddag via de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) Hub TV te volgen is. Met dit programma - dat de jongeren zelf in elkaar zetten - wordt de verbeeldingswereld verbreed. Jongeren gaan erop uit en belichten onderwerpen waar ze normaal niet mee in aanraking komen of bij stil blijven staan.

Nieuwe medewerkers worden via de Hubbers Journey geselecteerd. De Journey duurt een jaar. De eerste drie maanden zijn ze vrij om te participeren in de activiteiten. Er wordt gelet op hun intrinsieke motivatie en of ze zich kunnen aanpassen. Vervolgens krijgen ze nog trainingen en worden ze gescreend om erachter te komen waarin ze zijn gegroeid en wie ze precies zijn. Het jaar wordt beëindigd met een project waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn. Ook het projectidee moet van hen afkomstig zijn.

In de bijna zeven jaar dat The Hub bestaat, heb ik groei gezien bij de jongeren. Ze nemen initiatieven, zijn doorzetters en vallen op als ze ergens anders participeren in activiteiten. De zaadjes die zijn geplant hebben zich ontwikkeld tot sterke bomen. Onder zo een boom zou ik graag willen zitten als ik ouder ben geworden, om in gesprekken met anderen terug te kijken en vooruit te blikken op wat The Hub heeft voortgebracht en in de toekomst nog zal betekenen. 

Ik ben zo langzamerhand gereed om over te dragen en ready voor nieuwe uitdagingen. Ik wil namelijk niet in mijn comfortzone blijven! Wij zijn op zoek naar de juiste persoon om de leiding over te dragen. The Community Hub als concept moet absoluut worden behouden. Meewerken aan mensen hun zijn! Zaadjes planten en investeren door ze water te geven en van onkruid te ontdoen, zodat ze op de juiste manier kunnen groeien. Jongeren leren zichzelf te ontdekken, zichzelf te zijn. Dat kan, mits ze zelf willen groeien!

 

Interview afgenomen door:
Letitia Tjen-a-tak en Donovan Menig
27 mei 2023

pro-mbooks1 : surinameportaal