Wie is Jennefer Aloeboetoe?

Jennefer Aloeboetoe

Jennefer Aloeboetoe: “Lezen is weten, anders kun je de toekomst vergeten.”

Ik heet Jennefer Aloeboetoe. Ik ben geboren op 26 november 2007 en zit in de vierde klas van MULO Brokopondo. Mijn hobby’s zijn zingen, dansen, koken, lezen en veel praten. 

Ik wilde graag mijn spreekangst in het openbaar overwinnen. Daarom deed ik in september 2023 mee met het Speech Contest van Rosebel Goldmines. Mijn zus had zich eens opgegeven, maar uit angst heeft ze niet meer deelgenomen. Ik was zo boos op haar en zei tegen mezelf, dat als ik de kans kreeg,  ik die zeker zou grijpen. Toen ik in de derde klas van het mulo zat, kreeg ik die kans. Ik hoorde dat er weer een speech contest zou worden gehouden in Brokopondo en ik kreeg toestemming om mee te doen. 

Ik had twee onderwerpen in gedachten: Tienerzwangerschap en Milieuvervuiling. Mijn zus Lutricia Jabini heeft me geholpen met de voorbereiding op het contest. Ik ben haar erg dankbaar dat ze me heeft gemotiveerd en gestimuleerd om mee te doen. Ze zei me, dat ik maar over één onderwerp zou kunnen praten, dus koos ik voor Milieuvervuiling. Samen met haar stelde ik mijn speech op. Zij heeft me gemotiveerd. We hebben elke dag geoefend. Het was altijd mijn droom om aan zo een contest mee te doen. Het was niet moeilijk, maar ook niet gemakkelijk. Ik vind het geweldig en nogmaals geweldig dat ik de eerste prijs heb gewonnen.

Ik zou het leuk vinden als jongeren meer hun tijd zouden nemen om te lezen, want lezen heeft mijn taalvaardigheid ontwikkeld en heeft mij geholpen bij het meedoen aan het Speech Contest. Ik houd heel veel van lezen. Daarom lees ik veel. Door veel te lezen, kun je veel te weten komen.

Ik heb veel plannen voor de toekomst. Ik wil eerst de school afmaken, daarna mijn toekomst opbouwen. Ik wil dokter worden, mijn eigen poli hebben. Maar ook een eigen kapsalon.

Jennefer Aloeboetoe 2

Dit is mijn presentatie op het Speech Contest van Zijin Mining (Rosebel Goldmines NV) in Brokopondo op 2 september 2023

Stel je voor dat je urenlang onder de kraan wacht om uiteindelijk water met een donkerbruine kleur op te vangen. Je kan dat water ook niet drinken. Langs bepaalde wegen zie je petflessen, plastiek zakken, zelfs pampers. Moet het zo zijn? Moet het zo doorgaan? Er is een grote vuilstortplaats te Ornamibo. Waarom kunnen we er geen gebruik van maken, in plaats van afval langs de wegen te storten.

Er zijn drie soorten vervuiling, namelijk: bodem-, lucht- en watervervuiling. Deze noemen we in één woord milieuvervuiling. Milieuvervuiling is de aantasting van het milieu door de mens, die zorgt voor beschadiging van de natuur en het leefgebied van dieren. Vervuiling in de natuur kan natuurlijke en menselijke oorzaken hebben, maar als we het hebben over milieuvervuiling bedoelen we meestal de vervuiling die mensen veroorzaken. De gevolgen van milieuvervuiling zijn enorm. Een daarvan is de opwarming van de aarde. Dit wordt het versterkt broeikaseffect genoemd. Een ander gevolg is de aantasting van het ecosysteem. Milieuvervuiling is slecht voor mensen, dieren en planten. 

Bodemvervuiling wordt veroorzaakt door onzorgvuldige omgang met stoffen of door het storten van afval. Bodemvervuiling kan leiden tot schade aan het ecosysteem. Een ecosysteem is een bepaald gebied waar mensen, dieren en planten leven die op de een of andere manier afhankelijk zijn van elkaar.

Luchtvervuiling is door menselijke activiteiten zoals verkeer, industrie en landbouw sterk toegenomen; vooral doordat we met fossiele brandstoffen werken. Luchtvervuiling kan leiden tot longaandoeningen zoals astma en longkanker. 

Bij watervervuiling wordt de kwaliteit van oppervlaktewater of grondwater aangetast. Water is heel belangrijk voor alle levende wezens. Slechts 2,5% van het water in de wereld is zoet water en daarvan is slechts 1,2% veilig om te drinken. In sommige delen van Suriname kunnen we nu de kraan opendraaien om onvervuild, drinkbaar water op te vangen. In de toekomst zal dat misschien niet zo eenvoudig zijn. Elk jaar wordt dat kostbare 1,2% zoet water minder. Huidige studies tonen aan dat rond 2050 al het zoet water in de wereld verdwenen zal zijn door vervuiling. In 2050 zal ik 41 jaar zijn. Hoe oud worden jij en jouw kinderen? Dit zal niet alleen de toekomstige generaties treffen, maar ook de  huidige. Maar wacht eens even… Als we niet eens genoeg water zullen hebben om te drinken, hoe gaan we dan ons voedsel produceren? De landbouw is de grootste verbruiker van water. Ongeveer 82% van het zoet water in ontwikkelingslanden wordt verbruikt door de agrarische sector. Als we geen water hebben om te drinken en ook geen voedsel kunnen produceren, kan er ook geen leven meer bestaan op aarde. Dat zijn harde voorspellingen. Maar het is nog niet te laat. Wat kunnen we allemaal doen? Als we met z’n allen net iets bewuster zijn in ons dagelijks leven over het belang van gezond en veilig zoet water en omgaan met ons water als de kostbaarste natuurlijke hulpbron, dan hoeven we niet te vrezen voor de voorspelling voor 2050. We kunnen met z’n allen onze verantwoordelijkheden nemen door geen vervuilende stoffen op straat en in rivieren of kreken te gooien.

STOP POLLUTION AND SAVE THE FUTURE.


Interview afgenomen door: 
Letitia Tjen-a-tak
24 november 2023

 

pro-mbooks1 : surinameportaal