Wie is Robby Berghout?

Robby Berghout

“Mede door de inspanningen van Stiwewa is het slagingspercentage van een aantal scholen in de regio opgetrokken van rond de 50 naar rond de 90 procent.”

Ik ben Robby Berghout, 71 jaar, geboren op 25 september 1953 in Suriname. Ik ben advocaat van beroep. Ik heb in Nederland gestudeerd, ik heb daar twee universitaire studies afgerond en heb er op heel hoog niveau gefunctioneerd. Ik ben een van de oprichters van Stiwewa, waar ik voorzitter van was nog voor ik naar Nederland vertrok. Ik ben alles bij elkaar al 25 jaar betrokken bij deze organisatie en wel vanaf de start in 1978.

Daarnaast zat ik in die periode ook in de politiek; ik ben parlementslid geweest van de benoemde DNA toen onder leiding van Riek Arron. Verder zat ik in het verenigingsleven en in de vakbond als vakbondsleider. Ik heb daardoor een brede sociaal-maatschappelijke ervaring opgedaan en ben daarmee ook in Nederland verder gegaan.

Toen ik zo een twintig jaar geleden weer terug was in Suriname heeft de toenmalige voorzitter van Stiwewa, de heer Remy Felter, mij gevraagd het voorzitterschap weer over te nemen. Ik heb die functie wel aanvaard, maar ben niet teruggekeerd naar de andere functies die ik had bekleed in o.a. de politiek en de vakbeweging. Vanwege het feit dat ik mij zwaar had ingezet in mijn werk in Nederland, kreeg ik gezondheidsproblemen. Ontslag nemen en een nieuwe carrière op een andere werkplek opstarten zou op die leeftijd moeilijk gaan. Ik was al vijftig jaar. In goede samenspraak met mijn liefdespartner heb ik toen besloten terug te keren naar Suriname, om het rustiger aan te gaan doen.

Stiwewa is in 1978 ontstaan als een pressiegroep van ontevreden buurtbewoners uit de buurt Wintiwai. Het was een afkorting van Stichting Welzijnswerk Wintiwai. Ik woonde zelf ook in deze buurt.

De ontevredenheid van de buurtbewoners vloeide voort uit het feit dat de verkavelaar van het project zijn verplichtingen niet in voldoende mate was nagekomen. Straatverlichting, stromend water en goed begaanbare wegen waren niet in orde. De buurtbewoners in het gebied waren destijds heel actief en hebben zich toen gebundeld om al deze zaken alsnog voor elkaar te krijgen, met wijlen de jurist Ronald van Ritter als adviseur.

Aangezien Stiwewa in de praktijk niet functioneerde als een stichting, heeft de heer van Ritter het vervolgens via een rechterlijk vonnis de Stichtingsvorm laten veranderen in een Vereniging met Rechtspersoonlijkheid, met behoud van de naam. He was reeds een gevestigde naam in de samenleving. Stiwewa is evenwel geen afkorting meer, maar een naam op zich. Vanwege deze nieuwe rechtsvorm konden mensen zich inschrijven als lid en konden er bestuursverkiezingen plaatsvinden. Die worden om de drie jaar gehouden. De nieuwe bestuursperiode is vorig jaar ingegaan en ik ben opnieuw tot voorzitter gekozen. Voor mij is dit de laatste termijn. Dat heb ik reeds aan het bestuur doorgegeven.

Het bestuur bestaat uit vijf personen, drie vrouwen en twee mannen. Ik hoop nog voor januari twee personen te kunnen toevoegen. Als mijn opvolger zou ik graag een vrouw als voorzitter zien. Tot nu toe zijn dat alleen mannen geweest van creoolse afkomst. Vanwege de diversiteit zou ik daarom ook het liefst iemand van een andere etniciteit dan de creoolse als voorzitter willen. Ik heb zelfs al iemand op het oog.

Het bestuur functioneert vanuit drie principes: integriteit, non-discriminatie en non-alignment. Dat wil zeggen dat we geen corruptie en diefstal tolereren, dat op geen enkel niveau discriminatie wordt toegestaan en dat we geen gebondenheid aan een politieke partij of religie voorstaan. We staan wel open voor contact en samenwerking met een ieder, maar willen niet gelieerd zijn aan een bepaalde groep, zodat we onafhankelijk kunnen opereren.

De doelstelling en de doelgroep van Stiwewa is heel breed. Het gaat om welzijnsbevordering, zowel individueel als collectief, voor een ieder die in de buurt woonachtig is en ondersteuning op welk gebied dan ook nodig heeft.

In de loop der jaren is het werkgebied zich gaan uitbreiden tot heel Paramaribo Zuid. Behalve Wintiwai is dat dus ook Pontbuiten, Ephraimzegen, Ramgoelamweg, Latour, Belfima en Livorno. In dit gebied wonen er zo een 90.000 mensen en zijn er 43 scholen gevestigd en wel op GLO, LBO/MULO en Middelbaar niveau. Het gebied is bijzonder kinderrijk. Om de mensen te mobiliseren maken we gebruik van drie mogelijkheden. We rijden met soundtrucks rond, gaan huis aan huis met pamfletten resp. flyers en we bezoeken de scholen waar we vrij toegang toe hebben. Dit vanwege de goede band die we in de loop der tijd met het Ministerie van Onderwijs hebben ontwikkeld.

Deze band is ontstaan doordat mede vanwege de inspanningen van Stiwewa het slagingspercentage op zeker 9 scholen van 48 naar 87 en van 50 naar 90 procent is opgetrokken. We doen namelijk aan huiswerkbegeleiding en verzorgen heel concreet en gericht bijlessen Rekenen en Nederlands in de middaguren op de scholen. Er wordt gewerkt met niet meer dan 12 leerlingen in een groep, waardoor iedereen persoonlijke aandacht kan krijgen. Er wordt specifiek gewerkt aan de achterstanden en problemen van elk individueel kind.

Verder worden er twee tot drie keer in het jaar containers met schoolspullen door vrienden van Stiwewa vanuit Nederland gedoneerd aan de scholen in dit gebied.

De activiteiten die we verder organiseren zijn: verantwoorde vrijetijdsbesteding in de middaguren voor de jongeren met sport en spel, werkloze alleenstaande moeders (WAM moeders) helpen aan een passende, goed betaalde baan, ondersteunen van mensen met een beperking en seniore burgers met o.a. medische hulpmiddelen. Verder zijn wij de enige buurtorganisatie die in de grote vakantie zes weken lang vakantieschool heeft. Dat doen we dagelijks door de week van 8.00-19.00 uur. Daardoor doen er zich geen calamiteiten voor en is er rust in de buurt in de vakantieperiode. Dit alles doen we met behulp van sponsoren en vrijwilligers en die zijn niet altijd zo gemakkelijk te vinden. Vandaar dat we met betrekking tot leesbevordering weinig mogelijkheden hebben bij Stiwewa zelf. We hebben namelijk geen bibliotheek als zodanig omdat we nog op zoek zijn naar mensen om dat gedeelte te trekken. We beschikken over een beperkt aantal boeken in het buurtcentrum, die krijgen we wel regelmatig gedoneerd. We sturen ze dan door naar de scholen in het gebied, die ze dankbaar en enthousiast ontvangen. Op deze manier leveren we onze bijdrage aan leesbevordering, hetgeen we heel belangrijk vinden voor de ontwikkeling van onze jongeren.

Mijn drijfveer om dit werk te doen, komt voort uit de betrokkenheid bij dit gebied, waar ik zelf vandaan kom, maar ook vanwege mijn sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Ik help graag mensen, ben blij als ik iets voor een ander kan doen.

Ik ben niet alleen voorzitter maar ook een van de sponsoren van deze organisatie, ondersteun dus ook financieel als dit nodig is.

Er is veel te doen binnen deze organisatie en dat gebeurt dus merendeels met behulp van sponsoren en vrijwilligers die we onze kaderleden noemen. Deze mensen, maar ook de bestuursleden  worden daarom een keer in het jaar in de bloemetjes gezet om ze te bedanken voor de hulp die ze geheel belangeloos aan ons bieden.

De toekomstplannen die Stiwewa heeft zijn, naast het oprichten van een bibliotheek en het aanbrengen van airco’s in het buurtcentrum, ook uitbreiding van het gebouw met een tent om daar verschillende activiteiten te kunnen doen. Eveneens in de planning staat het aanleggen van een basketbal- en een volleybelveld, ter aanvulling van het voetbalveld, dat elke middag heel druk bezocht is.

Interview afgenomen door:

Letitia Tjen-a-tak en Donovan Menig
November 2024

 

pro-mbooks1 : surinameportaal