LUISTERBOEKEN

Luisterboeken

Wereldwijd is de trend is dat  boeken in de gedrukte vorm blijven verschijnen, maar dat deze ook als digitaal boek, als een e-book, worden uitgegeven. De laatste jaren is daar nog een variant bijgekomen en dat is het audioboek of luisterboek.

Het luisterboek is een geluidsbestand dat een voorgelezen versie bevat van een boek. Soms voorgelezen door de auteur zelf, maar vaak ook door een andere stem.

Voor mensen die een visuele beperking hebben, zijn luisterboeken een alternatief voor zelf lezen. Maar ook voor mensen zonder een dergelijke beperking kunnen luisterboeken aantrekkelijk zijn, omdat je het luisterend lezen kunt combineren met andere bezigheden: zittend op de veranda,  tijdens een lange autorit, of terwijl je je kostgrondje aan het schoffelen bent. 

In Suriname zijn luisterboeken nog niet zo bekend. Wel zijn er al een aantal verhalen voor de Surinaamse kinderen voorgelezen in het kader van Arki Wan Tori. En ook is er enige ervaring met luisterboeken bij de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname.

Het Boekenportaal onderzoekt in overleg met beide partijen of het haalbaar is om meer voorgelezen versies van Surinaamse boeken beschikbaar te krijgen.

 

pro-mbooks1 : surinameportaal